kisvállalkozói adó alapja 2013 2014

2013.03.25. 19:16 hoarag

Azok a vállalkozások választhatják a kisvállalati adót, amelyeknek a létszáma az adóévet megelőző esztendőben 25 főnél kevesebb volt, bevételük pedig nem haladta meg az 500 millió forintot. A kisvállalati adó mértéke 16 %. A kisvállalati adó alapja az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel. Az adóalapot a vállalkozásba kívülről bevont pénzeszközök csökkentik, a kihelyezett pénzeszközök pedig növelik. Az adóalap nem lehet kisebb, mint a személyi jellegű kifizetések. A kisvállalati adó megfizetésével az adóalany mentesül:

a) a társasági adó,

b) a szociális hozzájárulási adó,

c) a szakképzési hozzájárulás, és

d) az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adót az adóévet követő május 31-ig kell bevallani. A kisvállalati adó esetében - az általános forgalmi adó rendszeréhez hasonlóan - a fizetendő adó összege határozza meg, hogy egy vállalkozó negyedévente, vagy havonta teljesít majd bevallást.

 

Kisadózók tételes adója 2013

A kisadózók tételes adójának mértéke főállású kisadózónként havi 50 ezer forint, nem főállású kisadózónként havi 25 ezer forint. A kisadózók tételes adóját a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

A tételes adót az alábbi társasági formában működő cégek választhatják:

egyéni vállalkozók,

egyéni cégek,

kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok

kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaságok

A tételes adót nem választhatják a biztosítási, pénzügyi ügynöki tevékenységet végző vagy ingatlan-bérbeadást folytató vállalkozások.  A tételes adó megfizetésével a vállalkozó mentesül a vállalkozói személyi jövedelemadó és az osztalékalap utáni adó vagy átalányadó bevallása és megfizetése alól. Kiváltja a tételes adó a társasági adót, az szja-t, a járulékokat, az egészségügyi hozzájárulást, a szociális hozzájárulási adót, és a szakképzési hozzájárulást. A főállású kisadózó biztosítottnak számít, minden társadalombiztosítási és álláskeresési ellátásra jogosult, az ellátások számításának alapja havi 81.300 forint.

Amennyiben a kisadózó nem kisadózó magánszemélyt foglalkoztat, akkor az ilyen dolgozója után a törvény szerinti adókat és járulékokat be kell vallania és meg kell fizetnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiva-adozas.blog.hu/api/trackback/id/tr345171261
süti beállítások módosítása